Publik service

rvi
 
Hej kära läsare!
 
Jag har somsagt varit lite frånvarande med bloggandet de senaste månaderna, av olika anledningar. En av dom är mitt jobb som jag tillbringar större delen av dagarna åt. Så när vi ändå är inne på jobb så kan jag ju faktiskt berätta hur jag fick jobbet och vad jag gör. I våras gjorde jag min fantastiska praktik på UR som är Svergies utbildningsradio, den bästa och viktigaste kanalen enligt mig, vet ni varför? Jo för att alla UR:s program produceras i bara i Utbildnings och Folkbildningssyfte, allt som gör är av uppdrag från staten. Så säg att exempelvis pojkar i åldern 9-12 inte finner något som helst intresse i matte och att skolverket ser statistik som säger att pojkar i åldern 9-12 även har försämrade betyg. Då får UR tillsammans med massa andra bra människor såsom mediepedagoger, lärar och forskare komma fram till hur man ska få målgruppen att intressera sig för matte, hur utformar vi ett program som lockar målgruppen, vad för bildspråk ska vi använda, hur stor fokus ska det läggas på underhållningsbiten osv. SVINKUL är det!
Under min praktik från Januari till Juni i år så fick jag vara med under massor spännade produktioner, det första projektet var redan i inspelningsfasen när jag kom så jag hakade på och är faktiskt statist i ett av programmen, The Game hette produktionen, eller heter fortfarande, det sänds i barnkanalen på tisdagar 19.20 och finns även på UR.se/play (nästa vecka i avsnitt 7 syns jag och Tobbe någon sekund)http://urplay.se/170815, på länken kommer ni dirket till det. Efter The Game så var det en rätt lång post-produktion så då fick jag möjlighet att hitta bilder till avsnitten eller hitta musik, i avsnitt 3, som heter Animals så var det jag som tog fram alla bilder på hundarna bara en sån sak. The Game är ett program riktat till årskurs 3 där barnen kan lära sig mer engelska utan att det blir såkallad "skolttv", regissören heter Anna Hylander och kallas Aja, hon har även regisserat Leende Guldbruna ögon som gick i SVT. Hur som helst så är Aja fantastisk att jobba med, hon är drivande och kan så himla mycket. Aja har själv kommit med ideén till The Game och har funnits med i alltifrån manus till minsta lilla effekt, häftig kvinna. Därefter gick jag vidare på UR´s "storsäljare" Cirkuskiosken. Det är en produktion för Förskolan där man trycker mycket på olika känslor och uttryck. Språket är ofta viktigt och det är viktigt att anpassa både språket och känslorna så det passar målgruppen. Produktionen byggar på tre karaktärer (än så länge) och det är två såkallade dockor som spelas av två helt fantastiskt duktigar dockspelare, sedan är det en människa som heter Håkansson. Alla tre karaktärerna har sina speciella drag och det är fint att följa dem i deras tänk och vardag. 
Efter Cirkuskiosken kom ett nytt projekt som jag fick delta i och göra research och hålla möten kring, ett expriment program. Vi tog in Benjamin Beppe Singer som är programledare för hjärnkontoret. Beppe blev den såkallade "proferssorn" i programmet sedan tog vi den mest omtyckta karaktären från Cirkuskiosken nämligen Tiggy och lätt henne exprimentera tillsammans med Beppe. När vi spelade in två program i våras fick jag vara med och ha rekvisita ansvar, när det sedan blev dags för inspelning i början av sommaren när min praktik var över så fick jag ett jobb på UR och där startade allt.
 
Jag blev anställd på UR under en vecka i juni och fick reda på att jag även skulle få möjlighet att jobba under september i år när ytterligare fler Expriment sketcher skulle spelas in. Tiggy Testar kommer programmet hetta och kommer att börja sändas i Cirkuskiosken om några veckor. I slutet på september så insåg både jag och mina kollegor att min tid på UR snart var över men det tyckte de inte om så jag fick förläggning fram till 31 december. Det är rena ramma himmelriket, nu får jag chansen att göra det jag vill och får betalt för det! Så nu är jag inne på denna säsongens inseplning av Cirkuskiosken där en hel del nytt har hänt, ett helt nytt roligt team att jobba med och det är otroligt roligt. Såhär ser förresten Cirkuskiosken ut: http://urplay.se/170969, det är alltså de korta sketceherna med Gordon, Tiggy och Håkansson som är CIrkuskiosken, resten är småprogram som är i Kiosken-konceptet.
Här är förresten jag och Gordon.
 
Inte nog med att jag fått vara med i en massa produktioner och hjälpa till på olika sätt så fick jag även möjligheten att manusscripta och regissera egna små "sketcher" eller såkallade fillers som kommer dyka upp i Cirkuskiosken mellan de olika programmen, så ser ni små bitar där Tiggy räknar äpplen eller lyssnar på musik så är det jag som står bakom dom, sjukt kul och kanske kanske väntar fler sådanna projekt till våren. Men nu ska jag inte säga för mycket. Jag älskar verkligen mitt jobb och därför tillägnades ett eget inlägg till det. 
 
Puss och ta hand om er!

En värld full av liv

Bästa film: Amelie från Montmartre, Warrior och Dirty dancing kan man se 1000 gånger om!

Bästa tv-serie:  Breaking bad och Flight of The Conchords
Regissör: Tim Burton (mest som han var förr)
Favoritskådespelare: Hoppsan, Zooey Dechanel och Joseph Gordon-Lewitt


TV-serier jag följer: För tillfället:  Bored To Death, Breaking bad och New girl. 
Komediserie
: Vänner har legat varmt om hjärtat sedan lääänge länge, men Flight of The Conchords är alltid kul.
Mest romantiska filmscen: Den här:


Skräckfilm: Kollar inte överdrivet mycket på skräck men tycker att Sleepy Hollow var jäkligt vidrig första gången jag såg den.
Min favoritfilm när jag var liten: Pippi på rymen, Pippi på de sju haven och Black beauty (dubbat såklart).
Hetaste skådis: Alltså Johnny Depp är snygg snygg snyggast men det finns såklart tusen heta till.
Hetaste svenska skådis: Skulle säga Alexander Skarsgård eller hand bror Bill.
Bästa svenska film: Gillar nästan inte någon svensk film, generellt sätt är det mesta svenska filmerna som blir stora i media rätt dåliga, och de som är bra når sällan publiken. Men nog om sånt, jag gillade Koops när den kom.
Bästa filmdjur: Åsnan i Shrek
Bästa tecknade film: Himla himla svårt, älskar nästan allt tecknat! Men Spirited away är vacker.

Bästa Disney-film: Lika svårt här eftersom jag älskar Disney (alltså som den var förr), så topp 5 disney är (utan kronoligisk ordning):

  • Skönnheten och Odjuret
  • Aristocats
  • Ringaren i Notre Dame
  • Mary Poopins
  • Lejonkungen

Basta filmscen: Ni måste se hela filmen om ni inte sett den, innan ni ser det här. Jag har aldrig gråtit så mycket till en film och det här slutet är magiskt på många sätt.

Basta scen i en TV-serie: Alltså alla de fantastiska musikvideos i Flight of the Conchords.

Basta TV-serien i år: två ord: Breaking Bad.
Film crush: Många många, en av alla dessa var Guillaume Canet som Julien i Love me if you dare.

TV serie crush: Chandler i Vänner (ja, jag vet..), Brendon i Beverly Hills 90210 och Adam Brody i OC.

Om jag skrev en film: Skulle den vara snygg, enkel och ha en viktig historia att berätta.
Favoritgenre: Underfyndiga. 
Film du ser framemot: Har typ ingen koll på kommande filmer, men det är alltid lika kul med nya filmer.
Bästa kärlekspar:






Bästa film i år: Har sett många filmer i år, både nysläppta och gamla filmer som jag sett för första gången. Men  för att nämna nykomlingarna så får det bli Drive, som jag såg under dåliga omständigheter på planet mellan New York och Stockholm i januari, det var sämst ljudkvalité men jag gillade den ändå. Sen såg jag den med bra ljud och bild i somras och älskade soundtracket. Så var såklart Monrise Kingdom mysig, älskar wes Anderson-filmer, The dark night rises var cool och det var det här filmåret än så länge.
Vem skulle spela dig: Finns så många bra tjejer där ute, fick höra förra veckan att jag är lik Zooey Dechanel (?!) som jag förövrigt älskar så skulle nog vara hon.
Vem skulle va din motspelare: Vill ha massor snygga män runt omkring mig, typ Johnny Depp, Aaron Johnsson, Ryan Gosling, Joseph Gordon-Lewitt osv.
Forsta filmcrush: Tror faktiskt det var Jack spelad av Leonardo Di Caprio i Titanic.

Film-soundtrack: älskar Drive's coola soundtrack

Tv-serie-soundtrack: Flight of The Conchords, dom är bäst!


Love etc.

 
Här har ni min sommar i bildform

Plage

Idag är det exakt två månader sedan jag skrev här.
Jag minns att jag hade varit ute med tjejerna och det var en fin kväll. Jag åkte tubben hem och blev irriterad, det blev natt och jag skrev ett argt inlägg (nedan). Dagen efter mötte jag upp Ella och vi köpte med oss gottis och hade picknick i Humlan. Sen blev det kväll, det blev inte jättesent, men kallt och vi skilldes åt och jag cyklade hem till pappa och satte mig på mitt rum. Jag tror att det kan ha gått omkring två timmar sen ringde telefonen till pappa...
 
 
 
Det har hänt alldeles för mycket dessa två månader. Det har hänt en hel del fina, bra och fantastiska saker. Men en stor, hemsk, tragisk och sårgedryppande historia. För när det ringde i pappas telefon den kvällen så var det inget lyckosamt och bra samtal, det var motsatsen. För när pappa svarade i telefonen så var det mina två halvsyskons mamma som ringde. Min halvbror Johan som då var 28 år hade tagit sitt liv...
 
 
Jag hörde att det ringde till pappa, jag hörde signalen och när han svarade, jag hörde hans chock och hans förtvivlan. När han sa: Va? Vad sa du?, tysnaden och sen när han sa: Nej!. 
Min första tanke var att det hänt något med min Farfar som fram och tillbaka varit dålig- så jag gick till köket där pappa satt och med telefonen vid örat. Han la på. Jag frågade vem det var och pappa sa bara: Kan jag få prata med er två. Till mig och hans fru. Jag hade nu börjat få tårar i ögonen och tänkte att Farfar hade lämnat oss. Men beskedet kom som en enda stor, fett, äcklig chock och jag grät- jag grät högt, snabbt, osammanhängande, mycket och kunde inte sluta gråta. Sedan åkte pappa och jag till min halvsyster som också bor här i Stockholm.Det var då mitt i natten, vi satt där och försökte förstå varför Johan gjort det? Varför hade ingen förstått och framförallt så satt vi alla och bar på det fetta skulden. Jag fattade inte att det var sant. 
 
När pappa och jag var hemma i lägenheten igen så ringde jag mamma. Hon hade skickat något i chatten till mig på Wordfeud och jag kände att jag var tvungen att få ur mig det till henne. Med gråten i tungspetsen så fick jag långsamt ur mig orden: ..Johan finns inte mer.. Mamma fattade inte, hur kan man förstå? det går inte, jag kan inte. 
 
 
Det blev morgon och jag sov knappt en sekund den natten. Jag ville inte vakna upp och inse att det som kände som en mardröm var sanning. Vi åkte till bårhuset och där slogs jag av helvetets hårde knytnäve. Johan låg livlös på en bår, inte ens när jag rörde honom reagerade han. Det är det mest overkliga som jag någonsin varit med om. Att se mitt syskon ligga livlös på en bår och veta att det är sista gången jag ser honom, jag skulle aldrig mer får höra hans skratt igen eller känna mig trygg hos honom, han skulle aldrig mer sjunga, spexa sig. Vi skulle aldrig mer ses igen. 
 
 
Jag fattar inte att det idag faktiskt är två månader sedan jag fick beskedet, jag fattar inte att två månader kan vara så långa fast ändå så korta. Jag fattar inte att jag klarat igenom det, det trodde jag aldrig. Varje dag slår det mig att: "Nej, johan kommer inte svara på mobilen idag heller". Det är så sjukt, så hemskt och hjärtskärrande. Det finns inte så mycket mer att säga eller uttrycka, sorgen är som en tung jävla ryggsäck och den kommer jag bära runt på i resten av mitt liv, förhoppningsvis kommer väskan bli lättare med åren, men just nu så väger den tonvis och kampen att lyfta upp den ifrån sängen om mornarna är ibland ett rent ut sagt helvete. Jag hatar att vakna med tanken att Johan inte vaknar, jag önskar så gärna att han vaknat en dag till så jag hade kunnat träffa honom och ändrat hans inställning till livet. Jag hade gjort allt för honom, för halvbror eller inte så var han en del av mig och är fortfarande en del av mig, det kommer han alltid förbli. 

RSS 2.0